En die oplossing heet Ankoline FR. De FR is essentieel, die staat voor Fire Retardant, brandwerend. Een brandwerende coating is het dus, niets nieuws onder de zon zou je zeggen. “Wel degelijk heel nieuw”, zegt Emile Stuy, samen met zijn broer directeur van het familiebedrijf Anker Stuy uit Terwispel. “Want deze verf is gebaseerd op ‘Qcap technology’.” Wie enigszins in de verf thuis is, weet dat er niet zo’n technologie bekend is en dat het hier gaat om een zelfverzonnen woord. Dit om de nieuwigheid te onderstrepen en tegelijkertijd de samenstelling te verdoezelen. Dat geeft Emile Stuy ook toe in de nieuwste uitgave van Houtwereld.

Zelfs over hoe Ankoline FR wérkt, op welke manier het goedje ervoor zorgt dat de Fire Growth Rate van hout op klasse D kan blijven danwel tot klasse D kan worden gebracht, wil hij niets zeggen. “De concurrentie leest Houtwereld ook en we hebben nu een flinke voorsprong die we graag nog even vasthouden.” Dát Ankoline op gevelsystemen werkt, is ondertussen per onafhankelijke genormeerde brandproef door de deskundigen van onderzoeksbureau Peutz vastgesteld. Beproefd zijn gevelsystemen van een gerenommeerde Nederlandse houthandelaar, van douglas, voorzien van de nieuwe wondercoating. De gevel werd onderworpen aan een zogenaamde worst case end use application test.

Alle gevelsystemen in tenminste brandklasse D

Emile Stuy: “Iedereen in de branche weet van de urgentie. De regels voor houten gevels zijn verstrengd en zullen nu per 22 augustus ook daadwerkelijk van kracht worden. Waar het om gaat is dat houtsoorten in een bepaalde brandklasse vallen maar als ze bewerkt zijn, ofwel door vingerlassen, thermisch modificeren of bijvoorbeeld coaten, niet zomaar ‘zonder verder testen’ tot die klasse blijven behoren. Alle gevelsystemen moeten tenminste in klasse D vallen.”

Er worden verschillende oplossingen bedacht voor deze uitdaging. Sommigen zoeken het in de opbouw van het gevelsysteem, door bijvoorbeeld warmtegeleidend en onbrandbaar metaal aan het systeem toe te voegen. Een andere voor de hand liggende manier is om het geveldeel van brandwerende coating te voorzien. Ankoline is een product dat tussen een lazuur en een beits in zit. Het dringt in de poriën van het hout en doet daar bij het ontstaan van brand zijn ding, al mogen we niet weten wat dat ‘ding’ is.

Stuy: “Het effect is dat je hout van klasse D kunt schilderen en dat de coating dan geen negatieve bijdrage geeft aan de brandclassificering. Dat hebben wij getest. En het kan met heel veel verschillende kleuren, ook dekkend. Nee, we hebben niet alle kleuren getest, maar wel die kleuren waarbij de kans op minder scorende brandtesten het grootst was en het resultaat was positief, dus dat geldt nu voor al onze kleuren.”

“Het tweede is dat diverse onafhankelijke testen laten zien dat hout dat door bijvoorbeeld thermische modificatie niet langer in brandklasse D maar in E valt, door behandeling met onze coating, getest in een gevelsysteem, toch in klasse D kan vallen. We kunnen dus niet vooraf garanderen dat onze verf gemodificeerd hout afdoende beschermt, maar de kans is wel groot dat het dat doet wanneer je het hout test in een gevelsysteem met ons product er op.”

Lees het volledige interview met Emile Stuy over Ankoline FR in de nieuwste uitgave van Houtwereld.

Contactformulier Ankoline FR Hydrostain

Wil je een sample ontvangen of meer informatie? Vul je contactgegevens hieronder in en we nemen contact met je op!