Brandveiligheidsklasse A t/m F

Brandveiligheid voor gebouwen is een breed begrip. Voor Ankoline zoomen wij in op de brandveiligheidsklasses voor houten materialen die toegepast worden op- of in een gebouw.

Bouwmaterialen zijn volgens  EN 13501 ingedeeld in verschillende groepen van ‘A (onbrandbaar)’ tot en met ‘F (uiterst brandbaar)’.  Hout zonder behandeling of afwerking valt in de meeste gevallen in klasse D (goed brandbaar). Welk klasse is vereist, hangt af van diverse bouwvoorschriften maar in het merendeel van de toepassing is klasse D voldoende.

Tradtioneel werd hout in de Europese regelgeving ingedeeld in klasse D zonder verdere testen (vaak aangegeven als ‘classified without further testing’).  Hierbij werd geen rekening gehouden met het feit dat een coating of thermische of chemische behandeling van het hout de brandklasse kan verlagen. Omdat uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel behandelingen de brandklasse slechter maken wordt in augustus 2024 de regelgeving aangepast.

Dit betekent dat de invloed van behandelingen en coatings moet worden meegenomen in de classificatie van de brandklasse en de CE normering van bouwmaterialen. Vermelding van de juiste brandklasse in een CE-verklaring is een wettelijk vereiste. Daarnaast zal met de Wet Kwaliteitsborging de vraag vanuit aannemers naar juiste en volledige productinformatie toenemen.

Single Burning Item-test

Om aan te tonen dat materialen voldoen aan de Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/1399, moeten specifieke testen worden uitgevoerd om de brandveiligheidsclassificatie van massief houten lambrisering en bekleding te verifiëren.

De brandklasse EN 13501-1 wordt bepaald aan de hand van de SBI (Single Burning Item)-test volgens EN 13823.

Hier zijn de belangrijkste stappen:

  1. Dichtheidstest
    • Controleer of het hout voldoet aan de minimale gemiddelde dichtheid zoals gespecificeerd in de verordening.
  2. Brandveiligheidstest
    • De SBI (Single Burning Item) test is een gestandaardiseerde testmethode die wordt gebruikt om de brandreactie van bouwmaterialen te beoordelen. Het simuleert de blootstelling van een enkel brandend object in een hoek van een kamer, waarbij de belangrijkste parameters zoals warmteafgifte (in kW), rookproductie (in m²), en vlamuitbreiding worden gemeten.  

Terug naar Ankoline FR: brandvertragende beits